En artikel i serien 125 IFK:are. Tyvärr har jag inte rättigheter till några bilder, vill du se dem så kan du läsa samma artikel här.
Han hade en otacksam uppgift när han skulle ta över efter IFK:s kanske bästa målvakt någonsin. A-lagarna i Kaktusparken kallade honom för ”Krattan”. Men Bengt Lindström blev en av Snokas klassiska målvakter och slog ett rekord som hans mer kända företrädare aldrig lyckades med.
Det ska sägas med en gång: det kan inte ha varit alltför lätt att vara Bengt Lindström. Under 25 års tid vaktades IFK Norrköpings mål av först Torsten Lindberg och sen Bengt ”Zamora” Nyholm. Båda två inte bara giganter i IFK Norrköpings historia, utan ofta med i diskussioner om Sveriges främsta målvakter genom tiderna.
Men Bengt Lindström från Bräcke i Jämtland brydde sig inte så mycket om det när han tog över som förstemålvakt i IFK Norrköping inför säsongen 1966.
– Det var nog ingen som förväntat sig att jag skulle fylla ”Zamoras” skor. Det var ett jäkla behagligt gäng att spela med.
Hemma i Jämtland hade fadern en handelsträdgård. Och det var med ett erbjudande om att få utbilda sig till trädgårdsingenjör på Himmelstalund som IFK Norrköping lockade till sig den långe norrlänningen. Bengt Lindström spelade då i IFK Östersund och hade även fått chansen i U-landslaget.
Som målvakt var Bengt Lindström lång och med god räckvidd. Men han var inte överförtjust i att ge sig ut långt i straffområdet och plocka ner bollen utan höll sig hellre på linjen. Han var inte heller mycket för att mota ut bollarna åt sidan utan försökte klistra skotten så ofta som möjligt. Något tränaren Gunnar Nordahl inte gillade.
– Han var sur på mig och undrade om jag inte någon gång kunde boxa ut bollarna. Han tyckte väl att jag tog för stora risker, säger Bengt Lindström och skrattar.
Vid sidan om studierna praktiserade Bengt Lindström på Nils Olof Cronemans arkitektkontor. Han jobbade också med att hålla efter i stadens parker. Där blev han väl bekant med några vinddrivna existenser som brukade hålla till i Kaktusparken. De såg även IFK:s hemmamatcher på Idrottsparken och brukade från sin plats bakom målet skrika ”Krattan!” när Bengt Lindström gjorde ett mindre bra ingripande.
Bengt Lindström var nog lite av en karaktär på flera sätt. Han var rödlätt, lång och hade bleka ben som aldrig tycktes ha utsatts för solljus. Lagkamraterna minns en kille som var lite filosofiskt lagd och levde som i sin egen bubbla. Det var heller inte alla gånger så noga med det yttre, och han kunde äntra planen med tröjan hafsigt nedstoppad i byxorna. Fler än en gång fick lagkaptenen Björn Nordqvist hjälpa sin lagkamrat med dragkedjan på träningsjackan. Bengt Lindström hade bara dragit upp den halvvägs, om ens det.
– Jag kom ju från Norrland och var inte så strikt med sånt. Det var skönt att Björn höll lite koll på mig, säger Bengt Lindström.
Bengt Lindström gjorde närmare 150 allsvenska matcher för IFK Norrköping. Hans första år var det nära att bli guld, Ove Kindvall var i storform men såldes till Feyenoord och IFK fick klara sig de sista sex matcherna 1966 utan sin skyttekung. Det blev till slut en andraplats bakom Djurgårdens IF.
Åren därpå var lite sisådär för IFK Norrköping. Men klubben vann en titel när man tog hem Svenska Cupen 1969. Men det var två år efter det som Bengt Lindström och hans lagkamrater skulle göra någonting som de klassiska lagen på 1940- och 1950-talet aldrig hade lyckats med.
1971 släppte IFK Norrköping nämligen endast in 15 mål på 22 allsvenska matcher. Det kanske inte låter så sensationellt idag, men inget lag hade då släppt in så få mål under hela Allsvenskans historia. Det räckte till en tredjeplats i serien vilket innebar ett litet europaäventyr året efter då man bland annat mötte Inter.
Bengt Lindström satt även på bänken i A-landslaget vid ett tillfälle. Annars gick målvakter som Sven-Gunnar Larsson, Ronney Pettersson och Ronnie Hellström före.
I början av 1970-talet blev Bengt Lindström arbetslös. Men ganska snart fick han nytt jobb på parkförvaltningen i Motala. Där gjorde han ett antal säsonger i Motala AIF och var bland annat med om att spela upp laget i andradivisionen.
1980 vände Bengt Lindström norrut igen till Bräcke för att ta över handelsträdgården efter sin far. Han drev den fram till pensionen 2007.