Följande recension publicerades i branschtidningen Konfekt våren 2021. Jag har till och från frilansat för både den och internationella tidningar som Sucré och Caramello.
Äntligen – Fazers sötsalta Geisha är här. Vi har provsmakat vårens stora chokladsnackis.
Den var sen i starten (Fazer trodde inte att Sea Salt skulle bli hett så snabbt) och är nu dessutom kraftigt försenad (produktionsproblem i fabriken pga covid 19).
Chokladkakans längd och bredd är nästan exakt som Marabous motsvarigheter, men några millimeter högre. Det gör att vissa uppfattar bitarna som något för stora i munnen. Själv uppskattar jag att käkarna får jobba lite.
Fazer visar som vanligt var skåpet ska stå. Finländarna frestar inte med sockerhalten som Ferrero (19 g/100 jämfört med 26/100 hos italienarna). Men mängden kakaomassa är densamma. Dessutom använder det finländska företaget havssalt från en egen anläggning utanför Pernu i Estland som sägs ha en högre kvalitet än konkurrenternas.
Crispet är som vanligt när det kommer till Fazer av högsta kvalitet, även om jag (och jag tror många med mig) tycker att det faktiskt var ännu bättre när chokladen tillverkades på den gamla fabriken i centrala Helsingfors.
Priset – 21:90 för 198 gram – är förhållandevis måttligt sett till kvaliteten.
Helt enkelt är chokladkakan en Pigall for sea salt-generationen och alla som gillar choklad med tryffelcrisp borde vara nöjda.
Geisha Caramel Sea Salt är inte Fazers första chokladkaka av typen, men den första på egen plattform. Många minns säkert det misslyckade samarbetet med Marabou under sent 1990-tal som till sist ledde till att VD:n Felix Björklund fick gå. Det tog många år innan företaget hämtade sig efter det.
Slutbetyget måste ändå bli väl godkänt. Senare under våren väntas Marabou slappa sin Salty Toffee 180 gram. Som det känns nu är det ett öppet race om vilken kaka som kommer vinna chokladälskarnas gunst.
(Nej, ovanstående är förstås skrivet på skoj. Men det vore roligt om någon tog godis på samma allvar som när man skriver om teater, litteratur eller en nya bilar)